maandag 25 februari 2013

Autoverzekering in Nederland

In Nederland is iedere autobezitter verplicht een autoverzekering af te sluiten. De wet verplicht elke auto om minimaal een WA autoverzekering te hebben, zonder een verzekering mag een auto in Nederland niet de weg op. Wanneer een bestuurder toch de weg op gaat in een auto die niet is verzekerd, begaat deze bestuurder een misdrijf. Vaak wordt er dan een fikse boete uitgeschreven, maar in het slechtste geval kan er ook een gevangenisstraf opgelegd worden. Dit laatste is vaak het geval bij het herhaaldelijk overtreden van de wet autoverzekeringen.
Welke autoverzekering?
In Nederland zijn een aantal grote en een flink aantal kleinere verzekeringsmaatschappijen die allemaal autoverzekeringen aanbieden. Het zoeken van een geschikte en goedkope autoverzekering hoeft dus niet erg moeilijk te zijn. De autoverzekeringen in Nederland kunnen grofweg opgedeeld worden in drie verschillende soorten.

WA autoverzekering
De WA autoverzekering, of Wettelijke Aansprakelijkheid, is de minimaal verplichte autoverzekering volgens de Nederlandse wet. De WA autoverzekering heeft meestal de laagste premie, maar heeft daardoor ook een beperkte dekking. Schade aan de eigen auto veroorzaakt door de bestuurder wordt in deze autoverzekering niet vergoed.

WA Beperkt Casco
De WA Beperkt Casco autoverzekeringen dekken naast de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, ook beperkt schade aan eigen auto. Schades veroorzaakt door bijvoorbeeld storm, inbraak of brand worden in deze autoverzekering gedekt.

WA Volledig Casco (All Risk)
De All Risk autoverzekering dekt vrijwel alle schade aan de auto, ook eenzijdige schade veroorzaakt door de bestuurder zelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten